Brand op vrachtschip met 3.000 auto’s nog steeds niet onder controle

De brand op het vrachtschip Fremantle Highway ten noorden van het Nederlandse Waddeneiland Ameland kan nog dagen duren, en het mogelijk bergen ervan eveneens. Dat meldt de kustwacht. Aan boord zijn nog steeds vuurhaarden te zien en er is veel rookontwikkeling. Volgens een woordvoerder is het daardoor nog niet mogelijk bergers aan boord van het schip te laten, die nodig zijn om het weg te kunnen slepen. Eén bemanningslid van het schip liet vannacht het leven, meerdere anderen raakten gewond.

De vlammen op de Fremantle Highway zijn nog steeds niet gedoofd, nadat er kort voor middernacht brand was uitgebroken op het Panamese schip met aan boord een kleine 3.000 auto’s, waarvan 25 elektrische. Wegens de omvang van de brand is besloten om geen brandweermensen aan boord te brengen.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Kustwacht is het lastig een brand op zee onder controle te krijgen, zeker aangezien er niemand aan boord van het schip kan om te blussen. “Als er veel water aan boord komt, doet dat wat met het schip”, aldus de woordvoerder. Daarbij is ook het blussen van elektrische auto’s niet makkelijk. Er wordt wel geprobeerd om het vuur “enigszins” onder controle te krijgen.