Federatie waarschuwt voor ‘rampzalige’ gevolgen van slecht gesorteerde batterijen

Slecht gesorteerde lithiumionbatterijen veroorzaken een toename van het aantal branden in de recyclagecentra. Daarvoor waarschuwt Denuo, de federatie van de recyclagebedrijven, in de Franstalige krant Le Soir.

Lithiumionbatterijen, heroplaadbare batterijen die vaak in elektronicatoestellen, zoals smartphones of elektrische auto’s worden gebruikt, bevatten zeer reactieve substanties en elektrolyten die in brand kunnen schieten of kunnen ontploffen bij een kortsluiting, oververhitting of schade.
Omdat ze slecht gesorteerd worden, komen ze terecht in het gewone recyclageproces, waar ze branden kunnen veroorzaken wanneer ze worden platgedrukt of opengescheurd.
“Er gaat geen dag voorbij zonder dat een van onze leden een incident meldt”, aldus Marine Ronquetti van Denuo. Ze noemt de situatie “rampzalig”, aangezien “alle afvalstromen worden getroffen”.

In de meeste gevallen is een beginnende brand snel onder controle, maar de schade kan groot zijn aangezien lithiumionbranden moeilijk te blussen zijn. In het ergste geval worden volledige gebouwen en machines verwoest. Het risico is zo groot geworden dat de sector moeite heeft om verzekeraars te vinden, aldus Denuo.