Steeds vaker fietsaccubranden: zo voorkom je dat jouw e-bike vlam vat

Provincie Utrecht – De brandweer ziet steeds vaker dat accu’s van elektrische fietsen in brand vliegen. En dat is een probleem, want makkelijk zijn die volgens Diana Bouwman, specialist brandveilig leven van de Veiligheidsregio Utrecht, niet te blussen. “De rook is extreem giftig, dus ga het vooral niet zelf doen.”
 
Een exact aantal batterijbranden kan de VRU niet geven. “Dat wordt simpelweg niet bijgehouden”, aldus Bouwman. Maar dat het aantal toeneemt, merken ze bij de brandweer aan het aantal meldingen dat binnenkomt.
Waarom?
Dat is volgens Bouwman niet zo gek, want ook het aantal e-bikes neemt al jaren toe. Zo stijgt het aandeel elektrische fietsen nu al 10 jaar op rij, blijkt uit cijfers van Bovag. “En als er meer zijn, is er ook meer kans op brandjes.”
 
Ze trekt de vergelijking met beeldbuis-tv’s. Toen iedereen er daar eind vorige eeuw één of meerdere van in huis had, zag de VRU ook veel beeldbuisbranden. “Die warmden te veel op, waardoor brand ontstond. Maar nu niemand nog zo’n tv heeft, hoeven we daar ook niet meer voor uit te rukken.”
Daarnaast speelt mee dat elektrische fietsen draaien op lithium-ion-batterijen. Die zijn brandbaar en bovendien is het vaak niet zichtbaar dat er iets mis mee is. Bouwman: “Als in zo’n batterij een celletje kapotgaat, gaat er binnenin een heel chemisch proces draaien. De accu wordt dan warm, waardoor brand kan ontstaan.”