Waarom ambitieuze ondernemers voor .eu kiezen

21-02-19, 13.42u

Lang hoefden ondernemers Jef Van Hyfte en Isabelle Ulenaers niet na te denken om te kiezen voor een .eu-domeinnaam. Van bij de start van hun onderneming dachten ze Europees. Een domeinnaam die kracht én vertrouwen uitstraalt kon dan ook niet uitblijven.

Wat beide start-ups kenmerkt, is dat ze van in het begin Europees dachten. Jef Van Hyfte levert met mobilelocker.eu handige bewaarlockers voor op het strand, op festivals en in stations, Isabelle Ulenaers biedt onder de noemer SELF (www.naturalself.eu) natuurlijke verzorgingsproducten aan.
Van Hyfte: “Oorspronkelijk zijn we met strandlockers gestart, en dat product rol je niet alleen in eigen land uit. Strandlockers zijn hier omwille van het korte zomerseizoen niet rendabel te krijgen, van meet af aan moesten we dus Europees denken. We wilden ook de Spaanse markt aanboren, omdat je er een lang zomerseizoen en weerszekerheid hebt. Na Spanje wilden we verder uitbreiden naar andere Europese stranden. Een .eu-domeinnaam leek ons beter dan de keuze voor een landsafhankelijke domeinnaam. Een .be-domeinnaam dekte in ons geval een te klein gebied. We zijn een Europees bedrijf en willen dat ook uitstralen.”

Ook Isabelle Ulenaers van SELF wilde zich van bij de start internationaal op de kaart zetten: “Een .be-domeinnaam komt erg lokaal over, ik wilde met SELF net weg van onder de kerktoren. Een .com-domeinnaam mist dan weer de Belgische toets en het Europese sausje waar ik naar zocht bij de uitbouw van mijn verhaal. Een .eu-domeinnaam daarentegen past perfect bij mij: het straalt klasse én vertrouwen uit.

 

 Koen en Jeff van mobilelocker.eu, en Isabelle van SELF © SELF / mobilelocker.eu

Puzzelstukje
Net die klasse en dat vertrouwen zijn erg belangrijk voor ondernemers die van over de hele wereld bestellingen krijgen. Van Hyfte: “Waar we ons bij de start focusten op de strandlockers, zijn we nu actief in verschillende marktsegmenten: we bieden zowel tijdelijke lockers in skigebieden en op festivals aan als permanente lockers in stations en luchthavens. Als je dagelijks aanvragen krijgt van over de hele wereld, is het belangrijk dat je domeinnaam zekerheid en vertrouwen uitstraalt. Met een .eu-domeinnaam benadrukken we dat we made in Belgium en dus Europees zijn. Zeker als het over industriële producten gaat is dat van belang. Je bent uiteraard goedkoper af als je lockers in China bestelt, maar aan het einde van de rit ben je bij ons beter af. Wij bieden kwaliteit, en daar draagt de .eu-domeinnaam zijn puzzelstukje toe bij.
Dat ondervindt ook Isabelle: “Internationale contacten vinden het veel fijner om naar een .eu-domeinnaam te verwijzen dan naar een lokale variant. Een .eu-domeinnaam geeft vertrouwen. Dat speelt in ons voordeel bij online bestellingen uit het buitenland: klanten plaatsen een bestelling bij ons met een gerust hart.”

Krachtig
Isabelle zet met SELF niet enkel in op de Vlaamse markt, ze heeft ook vaste klanten in Dubai, Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Tsjechië en Spanje. “Aanvankelijk gebruikte ik verschillende domeinnamen, maar intussen zijn die allemaal gekoppeld aan één .eu-hoofddomeinnaam. Dat is overzichtelijk.”
Ook bij Jef Van Hyfte ging het zo. “In landen als Chili, Italië en Spanje gebruiken we nog lokale domeinnamen, omdat men er chauvinistischer is. Maar ze schakelen automatisch door naar onze hoofddomeinnaam, zonder enige twijfel het krachtige .eu.”