Antwerpse lockers op Spaans strand

Badgasten kunnen waardevolle spullen veilig opbergen

Vindt u het ook zo hatelijk dat u constant uw handdoek en spullen in de gaten moet houden terwijl u heerlijk ontspannen in zee zou willen zwemmen?  Twee Antwerpenaars hebben de even simpele als geniale oplossing gevonden: lockers op het strand. De primeur is voor de Spaanse Costa Blanca.

Soms plukken dieven portefeuilles, gsm’s, fototoestellen en autosleutels zomaar van het strand en wandelen ze ermee weg.  Soms stelen ze die spullen, begraven ze die in het zand en komen ze die later ophalen. Vooral aan de Spaanse costa’s zijn stranddiefstallen een probleem.  Daarom moet er altijd iemand bij de handdoeken blijven. Gaat u toch samen in het water, dan bent u nooit gerust. Ontspannen in de zee zwemmen? Nooit helemaal. “Konden we onze spullen nu maar in een kluis of een locker stoppen”, zei zijn vriendin drie zomers geleden toen ze samen gingen afkoelen in de zee. Jef Van Hyfte (32) had een aha-erlebnis en belde meteen naar een vriend Koen Mortelmans (35). “Ik ben iemand die vaak ballonnetjes oplaat en doordenkt op ideeën”, zegt Van Hyfte. “Meestal vind ik die ideeën maar zus en zo”, zegt Mortelmans.  “Maar met de standlocker was ik meteen mee.”  Drie zomers later staat de allereerste volautomatische, ecologische strandlocker mét Wi-Fi op Playa la Glea in Orihuela, aan de Spaanse Costa Blanca.  “Het is enorm moeilijk om als buitenlander in Spanje iets nieuws van de grond te krijgen”, zegt Van Hyfte.  “Al die tijd zijn we van onderhandeling naar onderhandeling gehold.  We hebben alle overheden benaderd, terugbellen of -mailen is iets dat ze in Spanje niet allemaal kennen.  Enfin, Kafka. Maar het is ons toch gelukt.”  Het principe is even simpel als geniaal: je betaalt vijf euro om een hele dag een locker te huren. Dat kan met munten of met een betaalkaart.  In ruil krijgt u een jeton met QR-code – de sleutel – aan een bandje om rond uw pols, enkel of bikinisnoer te doen.  “De reacties zijn unaniem positief”, zegt Mortelmans. “De mensen waren blijkbaar op zoiets aan het wachten.”  “Voortaan kunt u alles meenemen naar het strand, u hoeft uw tablet niet meer thuis te laten”, zegt Van Hyfte. “Wie een locker huurt, krijgt ook gratis Wi-Fi. Vooral voor jongeren is het tof dat ze meteen op het strand hun foto’s kunnen uploaden op Facebook.”

Jef Van Hyfte woont in Brasschaat, Koen Mortelmans in Zandhoven, ze werken allebei nog freelance in de evenementensector in ons land, maar pendelen allebei om beurten naar Spanje om hun business van de grond te krijgen.  Van Hyfte rijdt dezer dagen weer van meeting naar meeting. Nu de eerste mobiele locker er staat, gaat het ineens hard. Het duo heeft enkele lokale politici achter zich kunnen scharen, en het ziet ernaar uit dat volgend zomerseizoen, dat in maart weer begint, drie Spaanse stranden de Belgische lockers ter beschikking zullen stellen. Dat kost de gemeenten ook niets. Van Hyfte en Mortelmans huren de vierkante meters en de opbrengst is voor hen.

En onze Kust? “Door het korte zomerseizoen is ons project zonder sponsoring hier niet rendabel”, zegt Mortelmans. “Deze winter komt ons prototype alvast terug naar België, waar het kan worden ingezet op kerstmarkten, voetbalmatchen en andere evenementen.”“Er is ook al interesse vanuit Frankrijk, om de lockers aan berghutten op skipistes te plaatsen. Als wintersporters iets gaan eten of drinken, worden veel skilatten en snowboards gestolen”, zegt Van Hyfte. “Maar ik zie ook mogelijkheden op festivals.”

Info: www.mobilelocker.eu

Bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20140823_01229470/antwerpse-lockers-op-spaans-strand

GVA_23-08-2014