De tijd van mijn leven: ondernemen

Mobile Locker

Mobile Locker

Innovatief product in volle scale-up-fase

Jef Van Hyfte en Koen Mortelmans startten hun onderneming vanuit een concrete behoefte die ze zelf hadden. Ze waren niet de enigen die zaten te wachten op Mobile Locker, zo bleek.

Verleden

Vanwaar het idee om te starten als ondernemer?
Jef van Hyfte:“Dat was echt na een eurekamoment. Mijn vrouw en ik waren op vakantie in Spanje en lagen op het strand. We wilden even de zee in en we vroegen ons af waar we onze persoonlijk spullen konden laten. ‘Als we hier nu eens een locker hadden,’ verzuchtte mijn vrouw. Et voilà, het idee voor Mobile Locker was geboren. Terug bij onze handdoek heb ik meteen Koen gebeld, een goede vriend en nu co-founder van Mobile Locker. Na de vakantie zijn we er meteen in gevlogen om alles verder uit te pluizen en de eerste prototypes uit te werken. Dat is 6 jaar geleden ondertussen.”

Jullie gingen meteen internationaal. Een bewuste keuze?
“Het idee leek ons in eerste instantie vooral geschikt voor het strand. Daarom startten we inderdaad eerst met strandlockers in Spanje. Die kregen wat persaandacht en vanaf dan ging het snel. Onze firma bevindt zich wel in België en de lockers worden ook voor een groot deel in België gemaakt. Na die eerste prototypes zijn we nog verder gegaan in de ontwikkeling, hebben we ook eigen software toegevoegd bijvoorbeeld. En nu staan we op meer dan 100 festivals, van Aruba tot Frankrijk, maar ook events, stranden, skipistes … “

Je was al zelfstandige toen je aan dit avontuur begon. Was het voor jou een kleine stap naar een eigen onderneming?
“Nee, eigenlijk niet. Ik werkte als freelancer, dus dit was toch wel helemaal nieuw voor mij. Ook voor Koen trouwens, mijn mede-zaakvoerder. We hebben wel het geluk dat onze investeerders gepokt en gemazeld zijn in de zakenwereld. Ze zijn voor ons een soort raad der wijzen en ze staan ons bij met advies. Maar het blijft toch heel spannend, zo’n scale-up leiden.”

Hoe voelden die eerste maanden en jaren?
“Het voelt als een sneeuwbal die begint te rollen en blijft rollen… Nu nog trouwens. Je leeft toch een beetje op adrenaline. Je staat elke dag voor nieuwe uitdagingen en vragen, loopt tegen muren, raapt jezelf weer op en gaat verder. En net daaruit leer je. Ik geloof dat je als ondernemer echt optimistisch van geest moet zijn, vertrouwen in je product moet hebben en volharden. Anders haal je het niet.”

“Als ondernemer moet je optimistisch zijn, vertrouwen hebben in je product en volharden. Anders haal je het niet.”

Heden

Welk soort uitdagingen kom je dagelijks tegen?
“Er zijn natuurlijk de businessvragen waar we een antwoord op willen vinden, zoals hoe we ons product verder in de markt gaan zetten, welke landen we eerst gaan bedienen … allemaal stappen die je moet zetten en waarvan je nooit helemaal zeker bent dat het de juiste zijn. En daarnaast zijn er nog issues zoals mensen die ons proberen te kopiëren, of willen profiteren. Dat zijn veeleer juridische issues, maar het zijn ook zaken waarop je botst natuurlijk.”

Waarop focussen jullie vandaag?
“We streven er vandaag vooral naar om bepaalde marktsegmenten verder te activeren, en de units sneller in de markt te kunnen zetten. Maar daarnaast zijn we ook sterk bezig met onze organisatie en hoe die aan te passen aan onze groei. Dat is een moeilijke evenwichtsoefening: op momenten dat we de sales niet meer kunnen volgen, is het zaak de juiste mensen aan te trekken, waarna de sales weer een boost krijgen. En dan zijn er nog vragen als: met wie gaan we in zee voor de verdere uitbouw? Veel belangrijke beslissingen tegelijk dus.”

“Veel vrije tijd is er niet in deze fase, maar het gevoel dat je echt iets aan het opbouwen bent, maakt veel goed.”

Bestaat er nog zoiets als een goede balans tussen werk en privé?
“Daar kan ik redelijk duidelijk in zijn: privé blijft er weinig over. Vrienden haken helaas vaak af. Niet iedereen begrijpt dat je echt geen tijd meer hebt voor vrije tijd. Ik heb een gezin met kinderen, dus als er al tijd over is, gaat die daarnaartoe. Ik vind dat op dit moment ook niet erg. Het bedrijf is ‘part of the family’ en het gevoel dat je echt iets aan het opbouwen bent, maakt veel goed. Zeker in start-up of scale-up fase neem je dat er gewoon bij. Ik maak mij dus geen illusies en ga ervan uit dat het nog even zal duren voor die balans er weer is.”

Toekomst

Je onderneming is nog pril, maar denk je soms al aan je pensioen?
“Ik zie de onderneming een beetje als mijn pensioen. Laten we zeggen dat ik alleszins niet reken op de staat. Als ondernemer moet je je heel bewust zijn van de risico’s die sowieso horen bij ondernemen. Ik zorg dus dat ik goed verzekerd ben. Ik ga bewust om met dat soort zaken, zeker voor mijn gezin. Van mogelijke opvolging later lig ik dan weer echt niet wakker.”

Waar zie je Mobile Locker over 10 jaar?
“We willen tegen dan wereldwijd aanwezig zijn, op festivals, stranden, skioorden, maar ook smart cities. Een grote onderneming dus, gestart vanuit Antwerpen. Of we dan nog in België zitten of in het buitenland, zal de toekomst wel uitwijzen.”

“Over 10 jaar willen we wereldwijd aanwezig zijn”

Over Mobile Locker
Jef Van Hyfte en Koen Mortelmans richtten Mobile Locker op in 2012. Na 2 kapitaalrondes en een stevige expansie bevindt de onderneming zich nu in de scale-upfase en telt het bedrijf met 8 aandeelhouders intussen 8 werknemers.

Bron: https://www.nn.be/nl/blog/de-tijd-van-mijn-leven-ondernemen

13/08/2018